maandag 31 juli 2017

Maandag 31 juli - Langs de prehistorie op Orkney

Als eerste vandaag maar naar Skara Brae, waar restanten van een neolithische nederzetting (ca 3000 BC) te vinden zijn en wel de best bewaarde van Europa:


Met een inrichting waar we nu niet gek van staan te kijken incl kast, haardplaats en bedbak. En, allemaal gemaakt van die flagstones! 


In de expositieruimte ook bijzondere vondsten waaronder bakjes om ochre (oker) kleurstof te mengen, dat sprak mij natuurlijk wel aan! Ook leuk te lezen dat ze het hier goed gehad moeten hebben want pas als alle eerste levensbehoeften vervuld zijn komt er ruimte voor creativiteit, aldus het bijschrift! 

Ze denken ook dat er niet werd gevochten #geenwapensgevonden, nou dat scheelt een hoop tijd 😂

En zie ook de handige bak om gevangen kreeften vers te houden, 'koelkast avant la lettre'. Deze mensen hadden het goed voor elkaar!


De hutjes/huisjes lagen bijna volledig onder de grond zoals te zien is op de impressietekening.


Mooi gelegen aan een baai en pas in 1850 ontdekt bij toeval na een storm (was onder duinzand geraakt) door de laird van het nabijgelegen Skaill House. Ook dat huis was te bezichtigen:


Ingericht gelaten zoals het tot 1950 bewoond was geweest. Kijk de breiende dames voor het huis toch eens, dat waren nog eens tijden ;-) met uitzicht op de opgraving die in 1850 begon. 

Daarna door naar Brough of Birsay, een 'tidal island' wat betekent dat je het alleen bij eb kunt bereiken.


Daarom nu maar even op het strand van het main island rondgekeken waar Ard tot z'n grote vreugde fossiele visresten vond in de flagstone platen: de pantservis links en een tand rechts!


Het werd pas 's avonds eb, nog maar even verderop kijken in de Broch of Gurness, een goed bewaarde ijzertijd nederzetting, 15 km verder langs de kust.


Hier zijn spintolletjes en weefstenen gevonden, altijd leuk. Bijzonder dat je hier gewoon in en door mocht lopen:


Het rondrijden over dit eiland is superleuk, lekker rustig, af en toe wat smal en af en toe wat losse schapen op de weg, maar wat een vergezichten #geenbomen


Inmiddels liep het tegen etenstijd maar het is hier heel rustig dus een restaurantje is in geen velden of wegen te bekennen maar wel een benzinepomp (met 1 pomp 😂) met heerlijk gerookte zalm van t eiland en een blik soep. Wat een uitkomst dat je dan de camper bij je hebt, beste restaurant ever, wachtend op de terugkeer van het pad. Ondertussen telkens naar de zeehonden kijkend die vlak langs de kust zwemmen.


Tegen 20 uur konden we doorlopen. Op deze plek maar liefst drie type nederzettingen op en naast elkaar: pictisch, vikingen en een 12e eeuws klooster:En als bonus, aan de andere kant van het eiland puffins in het water en mooi strijklicht van de ondergaande zon:


Een lang dagje in dit oude stukje bewoonde wereld! 

Op de campsite nog een laatste blik op de lampjes van Stromness...#anderetijden


Geen opmerkingen:

Een reactie posten