dinsdag 1 augustus 2017

Dinsdag 1 augustus - Fossielen, prehistorie en tapestry

Weer een prachtdag die begon met ontbijt in de zon!


Vandaag naar het zuidoosten van het main island. Onderweg kwamen we langs de Churchill barriers: versperringen in het water, aangelegd tijdens WOII, om de engelse vloot die gestationeerd was in de Skapa Flow (een zee inham met nauwe ingangen) te beschermen tegen duitse onderzeeers. Er was al eens wat misgegaan zie je ;/).


Als eerste het Fossil and Heritage center bezocht. Fossiele vissen in de old red sandstone platen. En veel uitleg over de historie achter de vondsten, verhelderend!


Door naar die andere hobby, textiel. Auto geparkeerd aan een baai, en stukje lopen, weer vol bloeiende fuchsia struiken onderweg! Een weefkunstenares liet in haar Hoxa galerie prachtwerk zien:


Toen naar de Tomb of the eagle (een neolitische graftombe waar veel zeearendbotten als grafgiften meegingen. Ca 300 menselijke resten in gevonden) in het zuidelijkste puntje van het main island:


We moesten met een buikschuifkarretje onszelf via een touw naar binnen trekken. Heel bijzonder, met een prima uitleg in het visitorcentrum van de gevonden voorwerpen in de tombe!

Dit stuk van het eiland heeft ook weer veel bloeiend spul te bieden waaronder Parnassia in het wild:


En op dezelfde plek een bronstijd werkplaats, waarschijnlijk een leerbewerker met waterbassin en aan-/afvoer:


Eind van de dag waren we moe van alle indrukken maar we kwamen nog langs de 'Ring of Brodgar', een neolithische steencirkel en ceremoniele ring. Toch nog maar dven gestopt want het avondlicht maakt het extra bijzonder (en lekker rustig natuurlijk)


Even verderop de 'Stones of Stennes' tussen de schapen:


En tot mijn grote vreugde lagen de zeehonden te zonnen boven water:


Bij thuiskomst een blik op de haven van Stromness met spiegelglad water. Dat is hier ook wel eens anders. Onze buren vertelden dat het vorig jaar hier zo hard stormde dat de electriciteit werd afgesloten en ze de camper niet uit konden komen... maar daar hebben we gelukkig geen last 😂. Morgen naar het eiland Hoy!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten