dinsdag 8 augustus 2017

Dinsdag 8 augustus - vogeleiland Noss

De dag begint weer goed, zon!


Op naar Lerwick, het Shetland Textielmuseum. Nou ja, zoiets als het wevershuisje in Leiden, maar dan een vissershuisje. 


Met fraai oud kantbreiwerk zoals deze kantshawl uit 1937, aangeboden bij de inauguratie van Queen Elizabeth. Die shawl  is zo fijn van draad, die kan door een trouwring heen! (Daar komt de uitdrukking 'om door een ringetje te halen' vandaan!)

Gelukkig ook wat fair isle, uit de jaren twintig:


En een tijdelijke expositie over de Shetlandse knitweardesigner Victoria Gibson, die al 50 jaar vooral met streepjes bezig is:


Toen verder, opnieuw naar the Mousa boot, want we hadden gereserveerd voor de sail naar vogeleiland Noss. De kapitein herkende ons nog van gister ('afsluutdeik, very clever the dutch). En hij nam een flinke bak makreel mee om de gannets, de jan van genten te voeren:


Wat een prachtdag voor een die uur durende vaartocht over zee. Na een uurtje varen kwamen we bij de witte kliffen. Wit van de...

 

vogelpoep inderdaad. Duizenden gannets op de rotsranden, ongelooflijk indrukwekkend!

Nog weer iets geleerd, rood gesteente geeft een droge periode aan, zwart een natte!

Daarna kwam nog het lossen van de makreel, gannets duiken vanaf de lucht met hoge snelheid zo het water in en vangen de vis, een spektakel vlak voor onze ogen!


Ook de terugreis was een plaatje:

om hier weer aan te leggen bij de 'landlaird'


Nog even langs Lerwick voor fish & chips, ook een mooi plaatsje met alvast een kijkje inde etalage van Jamieson, kleurpaletten wol ahv. foto's van Shetland, ook een idee!

 

En dan is naar huis rijden met avondzon gewoon 1 groot feest:
Morgen weer droog dus aan de wandel!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten