donderdag 3 augustus 2017

Donderdag 3 augustus - Maeshowe en Kirkwall

De nacht verliep stormachtig en vanochtend stroomregende het nog steeds, arme tentkampeerders. Maar we hadden een bezoek gereserveerd aan weer een bekende neolithische site, Maeshowe, dus ingepakt en gaan:


En toen werd het zomaar weer droog terwijl we dit bijzondere bouwwerk inliepen. Onvoorstelbaar wat ze in de steentijd al wisten te bouwen (zelfde tijd als bij ons de hunebedden). 

Maeshowe is oa. bekend van het fenomeen dat de midwinterzon precies in de ingang schijnt op 21 dec waarmee ze blijk gaven besef van de zonnestand/keerpunt te hebben, al dan niet in ceremoniele context. Ook het enige moment dat er licht in valt overigens. Online is het gedurende 3 weken voor 21 dec en drie weken erna via de livecam te volgen: http://maeshowe.co.uk/ 

Na de rondleiding, op naar Kirkwall want daar vertrekt vanavond om 23.45 uur de boot naar Lerwick. Tijd genoeg om Kirkwall te bezoeken:


Allereerst de noorse kerk, St. Magnus Cathedral, waar zomaar twee textielkunstwerken hingen, een was een gift van de noren in de vorm van een kunstwerk geweven van oude scheepstextiel-draden. Orkney is tot 1471 noors grondgebied geweest vandaar dat je er veel noorse invloeden terugvind.


De ander was een groepsproject op oud zeildoek wat het verhaal van de kerk vertelde. 

Ook mooi: een dertiende eeuwse grafsteen (kerk was uit 1100's) en leuk detail, alle stenen hadden een uniek kenmerk/teken van de steenhouwer in zich.

Ernaast het earl's and bishop's palace (of wat er nog van over is) uit resp. 1600 en 1100:


Zoals overal ook hier grote borden met toelichting en reconstructietekeningen van hoe het was. Bovenop uitzicht op de haven waar we vanavond vertrekken.


En een leuk winkelstraatje waar ze goed begrepen hebben waar het geld zit ;-) #welcomedollars

Dan nog het Kirkwall museum in, met wat leuke textielitems, oa (rechtsboven) wol geverfd met mossoorten (vikingen), (linksonder) een cape uit 250-600 na christus en een merklap uit 1756. De bronzen speld in de vorm van een insect (linksboven) uit de ijzertijd vond ik ook wonderschoon:


We hadden ons hoofd wel weer vol en de lucht dreigt z'n inhoud weer over ons uit te storten dus wat is het dan heerlijk om in je eigen bus de tijd tot check-in af te wachten met koffie en een goed boek.

Vanavond een vroegertje pa, kan je ook eens op tijd naar bed 😘. Tot morgen vanaf de Shetland eilanden!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten