maandag 7 augustus 2017

Maandag 7 augustus - Eiland Mousa

Gisteravond nog een prachtige maan in de haven voor onze neus:


Vanochtend zag het er wat anders uit 😂 maar vooruit, op naar het eiland Mousa, vogel- en natuurreservaat


De ferry (lees ex-vissersboot) ging flink op en neer maar t was maar een kort stukje. 

Op het eiland wachtte een gids van de RSPB (soort natuurmonumenten) met telescoop en al:


We zagen kuifaalscholvers, grote en kleine jagers, zwarte zeekoet, jan van genten, noordse stormvogels en een stuk of 15 zeehonden en kregen overal uitleg over:

Ook bleken we nog op de lijn 60 graden noorderbreedte te zitten, de lijn waarop ook Oslo en St Petersburg liggen.


En dat niet alleen, ook was op dit onbewoonde mini eilandje de best bewaarde Mousa broch (burcht)  te vinden van de 400 (!) bekende sites in Schotland (ze kwamen alleen hier voor in deze ronde vorm met dubbele wanden waar de trap in verwerkt was!). 


Dit bouwwerk dateert uit de ijzertijd en is ca. 2000 jaar oud! Geen cement, geen baksteen, gewoon gestapelde flagstones, 13 meter hoog, dubbelwandig, met vloeren!
Op het eiland tussen alle stenen muurtjes en stapelingen, onder stenen en In de brochmuren huizen 11.000 paar noordelijke stormvogeltjes (british storm petrel), moeilijk te zien maar goed te horen tussen de muren!! En de gids was ornithologe in dienst van het reservast en had ze zelf geteld dus als ik overdrijf dan in commissie 😉.

Stormvogeltjes zijn zeldzame vogels voor de Nederlandse kust. Het is een kleine zeevogel, niet groter dan een spreeuw, die het grootste deel van zijn leven op zee verblijft. Broedt in holen op eilanden, de broedgebied worden pas 's nachts opgezocht. Het stormvogeltje is overwegend zwart met een witte stuit en watertrappelt net boven het wateroppervlak op zoek naar voedsel.


Het ging helaas wel steeds meer regenen. Een blik op de app geeft snel zicht waar het wel droog is (wij zitten bij Aith) dus snel weer naar 'huis', je ziet het op die korte afstand gewoon opklaren:


En wat ziet het landschap er dan anders uit!!

Naast verrekijkerfotografie is mijn tweede specialisatie onderhand 'vanuit de auto al rijdend geschoten' fotografie 😂


De wolken horen hier gewoon bij het landschap! Morgen gaan we weer met de(ze) boot naar het eiland Noss, waar we in drie uur omheen varen! Hoop op een rustige zee... 😉

Geen opmerkingen:

Een reactie posten