zaterdag 5 augustus 2017

Zaterdag 5 augustus - Zuidpunt Shetlands

Twee wassen, een halve mouw, een kwart boek en een goede nacht verder, waren we weer vol goede zin om het eiland te gaan verkennen! Het was en bleef grijs maar droog, op naar de zuidpunt! Hoogste tijd om een 'knitwear' shop te bezoeken die je hier overigens elke 5 km langs de weg aangegeven ziet staan. Veelal aan huis, veelal machinale thuisproductie. 

Vriendin Marijke had me de tip van Nielanell doorgespeeld, 'the aterrnative shetland knitwear'. Hier inderdaad geen fair isle of kantwerk maar prachtige ontwerpen in een knus winkeltje. Mezelf een trui met de alom aanwezige 'pebble stones' kado gedaan:


Toen door naar de zuidpunt, waar onverwacht de weg de landingsbaan van vliegveld Sumburgh kruist #kijklinkskijkrechts 😂


Even verder lag de site Jarlshof, een plek die al 4000 jaar bewoond was (ijzer-, bronstijd, vikingen, middeleeuwen) en weer van alles bovenop en door elkaar gebouwd door de jaren heen.


Met weer een serie prachtige reconstructietekeningen waar de Engelsen patent op lijken te hebben. Meerdere graanmaalstenen in de huisjes maken de ijzertijd tastbaar en heel concreet!

Ook bijzonder, de 'wheel' houses, hadden ze als enige in Europa hier. Allemaal kleine kamertjes, kijk die vrouw lekker spinnen in r hoekje 😉


Vanaf de site liep een kustpad naar de vuurtoren Sumburgh Head op het zuidelijkste puntje:


Weer bijzonder fraai langs de klifkust. Je beseft  je weer eens temeer dat je tussen Schotland en Noorwegen inzit. Het is hier een soort kruizing tussen Schotland en de Orkney eilanden, best of both worlds dus eigenlijk!


Daar is de zuidpunt al! 

Wat het hier ook zo mooi maakt, de verschillende (korst)mossen op de rotsen, brengen kleur in het landschap!

Tot Ards grote vreugde puffins op het water, noordse stormvogels met hun kuikens op de kliffen, jan van genten, zwarte zeekoet en grote jagers boven zee op zoek naar eten om af te pakken van de rest, en om het af te maken, een winterkoninkje. 

De stormvogelouders waren niet vereerd met ons bezoek en vlogen steeds dreigend op ons af. Toen wist ik gelukkig nog niet dat ze een soort stinkende olie op hun aanvallers spugen....(dat las ik pas op het bord bovenaan 😂.)

Op de terugweg nog even gestopt bij Old Skadness Broch (een ijzertijddorpje) waar ze ook een reconstructie van huis met dak hadden gemaakt:


Die weefster sprak me wel aan :-) wat een wereld! Genoeg gezien, op naar 2017, boodschappen bij de Tesco in Lerwick en mexicaans eten met het lokaal gebrouwde biertje #beteretijden


Morgen wordt zon verwacht dus ik zoek de zonnebrandcreme vast op 😎, we gaan aan de wandel aan de westkust.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten